zondag 15 september 2013

Hardlopen (WAAAT zeg je?)

Een jaar geleden zei ik nog tegen Edwin 'daar heb je weer zo'n halve gare' als ik iemand zag hardlopen. Tja, het kan verkeren, want inmiddels ben ik er zelf mee begonnen ;-) In eerste instantie vooral om straks in Australie en Nieuw Zeeland mijn conditie een beetje op peil te houden, maar ik geloof dat ik het zowaar ook nog leuk ga vinden. 't Moet niet gekker worden!

Alleen ben ik wel heel blij dat ik een clinic van zes weken hiervoor heb geboekt. Daarbij heb je voor doordeweeks twee trainingen adhv een schema en op zaterdag een training met trainers erbij die ook uitleg geven over looptechniek, waar je op moet letten, welke klachten normaal zijn en wanneer je toch wat voorzichtiger moet zijn.

Helaas blijk ik in de laatste categorie te vallen. Ik had van de week wat last van mijn onderbenen, net alsof er een stukje boven mijn enkel een band net iets te strak was aangetrokken. Maar met trainen kon ik goed door de pijn 'heenlopen', dus ik had iets van ach hoort erbij, gaat wel weer over. Ik ben niet eigenwijs hoor, helemaal niet!

Toch gisteren maar even besproken met een trainer en kennelijk wijst dit op het ontwikkelen van shin-splint. Voor de zekerheid heeft ze tijdens de training en via een video mijn looppatroon bekeken, maar daar is niets mee aan de hand. Conclusie: ik wil te snel te hard gaan. Goh, dat herken ik nou toch echt niet ;-)

Het advies is dus voorlopig echt heel rustig hardlopen (hoe gek dat ook klinkt) en de twee trainingen voor deze week te verdelen over kortere periodes lopen met dus wat vaker een minuutje stevig wandelen ertussen. Dat vermindert de belasting van de pezen aanzienlijk en dus de kans dat ik echt shin-splint krijg.

Toen ik begon zag ik mezelf al als een elegante slanke hinde met mooie lange passen over de paden snellen. Het lijkt er echter op dat ik voorlopig nog ben 'veroordeeld' tot het als een olifant rondsjoggen  ;-)

4 opmerkingen:

 1. Balen dat je het nu rustig aan moet doen, maar tof dat je het leuk vind. En als een olifant rondsjoggen zal valt wel meevallen. Ik vermoed dat je hooguit rent als een iets oudere hinde :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inmiddels gaat het gelukkig al beter ;-) Hoe staat het met jouw sportschoolactiviteiten?!?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mo, beter nu even wat rustiger aan, dan straks met een blessure helemaal niet Mogen lopen en over een tijdje weer opnieuw moeten te beginnen.

  En echt, doe het rustig aan, want overbelasting is het grootste gevaar bij een beginnende loper, je conditie en uithoudingsvermogen vliegen vooruit, maar je spieren en pezen hebben iets langer nodig. Geef ze die tijd! En geniet nog lekker van je rustige rondjes!

  grt

  Margot

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Margot, dank voor je advies. Ik heb afgelopen maandag echt heeeeel rustig rondgesukkeld en toen had ik daarna geen klachten anders dan wat spierpijn. Morgen dus maar weer heel rustig rondsjoggen en eens kijken hoe het dan gaat.

  BeantwoordenVerwijderen